Návod k použití ohnišť Caminqa
Bezpečnostní upozornění
Před použitím ohniště si přečtěte následující upozornění a zvažte i další rizika spojená s otevřeným ohněm na daném místě v daném čase.
Kdy nerozdělávat oheň?
- Pokud je vyhlášen zákaz rozdělávání ohňů.
- Při velkém větru.
- Za velkého sucha.
Kde nerozdělávat oheň?
- Uvnitř. Ohniště Caminqa jsou určena pouze pro venkovní použití.
- Na hořlavém podkladu.
- Pod hořlavými materiály (větve, přístřešky...).
- V blízkosti hořlavých materiálů nebo na hořlavých materiálech (terasy, hranice dřeva, suchý travní porost, automobily...)
- Na nestabilním či nerovném podkladu, ve výšce.
Jak nerozdělávat oheň?
- K rozdělávání nikdy nepoužívejte těkavé látky (benzín). Nebezpečí výbuchu!
Na co dávat pozor po rozdělání ohniště?
- Ohniště je během hoření i nějakou dobu po něm velmi horké.
- Z ohně můžou vylétnout žhavé uhlíky.
- Nedotýkejte se rukou konstrukce ohniště.
- Hořící ohniště nenechávejte bez dozoru.
- Dávejte pozor na děti a domácí zvířata, aby se nepřibližovaly k ohništi.
- Děti mohou ohniště obsluhovat pouze pod dozorem.
- Nenaklánějte se nad ohniště.
- Zabraňte kontaktu volného oblečení či vlasů s ohněm nebo ohništěm.
Co nikdy nepřikládat?
- Jiné materiály než suché dřevo.
- Lakované či jinak chemicky upravované dřevo.
- Jemný prach - nebezpečí výbuchu!
- Hořlavé kapaliny.
- Vodu - nebezpečí opaření horkou párou!
Příprava pokrmů
- Při vaření s olejem či tukem hrozí nebezpeční jeho vzplanutí. Nikdy nehaste hořící tuk vodou, ale nádobu opatrně odstavte a přikryjte.
- Nelijte vodu na rozpálený gril. Nebezpečí opaření vzniklou párou a poškození grilovacího plátu!
- Vyvarujte se úpravy pokrmů při příliš vysoké teplotě doprovázené hnědnutím potraviny. Zejména u potravin s obsahem škrobu tak může vznikat karcinogenní akrylamid.
- I když je ta krkovička z grilu tak dobrá, dbejte na vyváženou a pestrou stravu.
Rozdělání ohně
Oheň v ohništi Caminqa můžete rozdělat stejně, jak jste zvyklí rozdělávat normální oheň. Pro minimalizaci kouře během rozdělávání můžete použít startovací panák. Startovací nerezový panák naplňte tekutým podpalovačem, vložte do otvoru v roštu, zapalte a přiložte naštípané třísky. Větší kusy dřeva přikládejte až po zahřátí ohniště.
Počítejte s tím, že než se ohniště zahřeje, bude oheň kouřit. Viditelný kouř by měl vymizet během 5-10 minut.
Regulace teploty
Ohniště Caminqa nejsou vybavena regulací přívodu vzduchu, aby bylo stále zajištěno optimální spalování. Teplotu ohně však můžete regulovat:
- množstvím paliva
- valikostí polen
- druhem paliva (tvrdé dřevo=vyšší teplota, měkké dřevo=nižší teplota)
Teplotu grilu navíc můžete snížit vytažením grilu do vyšší polohy.
Údržba ohniště
- Čas od času (po 3-5 rozděláních) vysypte popelník a vyčistěte ohniště od popela.
- V případě potřeby dotáhněte svorníky a šrouby.
- Doporučujeme používat dešťový kryt (volitelné příslušenství).
- Nátěr černých ohnišť můžete v případě potřeby obnovit pomocí barvy Alkyton žáruvzdorná kovářská černá.
- Nerezové prvky (gril, horní prstenec,...) základně čištěte škrabkou, případně prostředky na nerezové kuchyňské náčiní.